Wat zijn de verschillen tussen de feestdagen in Nederland en België?

Het is bijna weer zover, de feestdagen komen eraan. Dit zijn voor veel webshops belangrijke dagen. Rondom de feestdagen liggen de consumentenuitgaven hoog. Het is voor webwinkel eigenaren daarom erg belangrijk om hier goed op in te spelen. Wij zien in de praktijk dat er te weinig rekening wordt gehouden met de verschillen tussen Nederland en België als het gaat om de invulling van de feestdagen. Hier zit namelijk best wel wat verschil in. Indien je hier niet goed rekening mee houdt, kan het zomaar gebeuren dat je een belangrijke mailing niet op het juiste moment verstuurt of dat je refereert naar termen of gebeurtenissen die niet worden begrepen. Hieronder hebben we de belangrijkste verschillen voor je opgesomd.

Sint arriveert per vliegtuig

In Nederland komt Sinterklaas traditioneel per stoomboot aan. Na aankomst is er een intocht door de stad. Bij de intocht strooien de ’’zwarte’’ pieten van Sinterklaas met pepernoten en andere lekkere snoepjes naar kinderen. In België doen ze dit net iets anders. Sinterklaas komt daar meestal aan per vliegtuig (ja.. lekker modern). Dus een mail sturen naar een Belg met een sint op een stoomboot, roept een ander gevoel op dan bij een Nederlander.

Pakjesavond valt een dagje later

In België wordt pakjesavond op 6 december gevierd. Beetje knullig dus als je hier al op 5 december naar refereert.

De schoen wordt maar één keer gezet

Belgische kinderen zetten maar één keer hun schoen en dat is in de avond van 5 op 6 december. Dus mailings die gericht zijn op cadeautjes voor in de schoen kun je beter niet al in de derde week van november versturen naar je Belgische klanten. En daarbij worden er ook andere dingen aan de Sint, het paard en Zwarte Piet meegegeven. Niet alleen een wortel, maar ook een glas melk voor de Sint en Piet.

Sinterklaas is iets voor kinderen

In België is Sinterklaas echt iets voor kinderen. Surprises, lootjes trekken en zulke zaken kennen de Belgen niet. Ken dus je doelgroep bij het selecteren van producten voor op de Sinterklaaspagina of voor in de mailing.

Wees geen pepernoot

Belgen kennen geen pepernoten. Ze geven kinderen voornamelijk speculoos (=speculaas) met Sinterklaas. Daarnaast worden chocolade figuren, chocolademunten, marsepein en mandarijnen aan de kinderen gegeven.

Met kerst wordt de portemonnee getrokken

In Nederland is dit ook deels wel het geval, maar het contrast in België is groter. Dit vooral i.v.m. het feit dat kerst iets voor jong én oud is in België. Met kerst kun je dus veel breder je assortiment neerzetten dan met Sinterklaas.

Cadeautjes om het nieuwe jaar te vieren

Na de kerstdagen is de pret nog niet over in België. Belgen geven elkaar ook cadeautjes met de jaarwisseling. Zet daar dus ook op in.

Dit waren de belangrijkste zaken om rekening mee te houden. Iedereen veel succes gewenst met het inrichten van de marketingcampagnes!

Wilt u uw campagneresultaten rondom de festdagen flink boosten? Neem dan contact met ons op! Samen met u kijken wij waar wij mogelijkheden zien voor uw onderneming!